ЕИБ и Столична община подписаха заем за 60 млн. евро

г. Автор
столична община

Европейската инвестиционна банка и Столичната община подписаха рамков заем за 60 млн. евро.

Договорът има за цел да подпомогне развитието на устойчивата градска мобилност в столицата, като средствата от ЕИБ помагат на Столичната община да изгради екологично устойчива транспортна система.

Съгласно целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столичната община за 2019-2035 г. ЕИБ ще финансира проекти, включващи изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Възможно е да бъде оказана подкрепа и за проекти за обществен транспорт, като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че с настоящата строителна програма ще бъдат изградени липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще пренасочат трафика от центъра на града, ще редуцират задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще се подобри мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им се даде нов тласък за развитие.

Тя подчерта още, че знаков за София е „Зеленият ринг“, който ще свърже с вело- и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължава и изграждането и обновяването на трамвайни трасета.

Подписването на договора между Столичната община и ЕИБ се проведе онлайн, без да се състои официална присъствена церемония.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *