EК одобри финансирането за българския участък от АМ “Европа”

г. Автор
АМ “Европа”

Европейската комисия даде зелена светлина за строителството на участъка от автомагистрала „Европа”, който ще свърже ГКПП „Калотина” с околовръстния път на София.

За тази цел одобри финансиране за 183 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС с очакванията това да допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Магистралата с обща дължина 63 км има проектна скорост от 110 км/ч, с две ленти в посока и ширина 27 метра. Целият участък е с обща дължина от 33.403 км, от него отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, които ще свържат София с Костинброд и Калотина.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Той има за цел да увеличи капацитета на пътя, като го приведе в съответствие със стандартите за магистралите от Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), част от която е отсечка от т.нар. Ориент-Източносредиземноморския коридор.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *