Еколог за АМ „Струма“: АПИ готви незаконно строителство

г. Автор
АМ „Струма“

Сдружението за дива природа „Балкани“ твърди, че АПИ готви незаконно строителство на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле.

Еколозите ще настояват Европейската комисия да блокира цялата програма „Транспорт“, ако започне работа по магистралния участък.

Андрей Ковачев от СДП „Балкани“, който е подал сигнала, припомни, че регионалният министър Иван Шишков е заявил, че строителството ще стартира до края на май, за да не изтече срокът на решението по ОВОС от 2017 г.

„Невярно е, че то изтича през май. Решението е изтекло през октомври 2022 г. В момента се манипулира информация и това е ясен показател за крадене на пари. ЕК още през 2019 г. посочи, че има осем нарушения. Трябва да има нова ревизирана оценка. Сега ще се опитат да строят, само за да докажат, че решението по ОВОС действа. И когато има бюджетни пари – да ги откраднат пак, както се случи с АМ „Хемус“. Не трябва да се раздават средства в нарушение на европейското законодателство, защото после ще плащаме всички“, коментира той.

Според него опитите да се крадат пари и нарушаването на законодателството пречат на строежа на „Струма“.

Хората, живеещи в региона, споделят своето мнение за строежа през Кресненското дефиле. Според някои от тях е по-добре магистралата да мине високо на колони, за да има откъде да минават тировете. Местните разбират позицията на еколозите, но и осъзнават важността за натовареността на движението в региона. Те обаче по-скоро подкрепят строежа на аутобана.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *