Експерти настояват за децентрализация в управлението на столицата

г. Автор
nebosturgach-sofia

Гражданите и граждански организации траябва да могат да упражняват повече власт, за да имат контрол върху дадени обекти и процеси в Столична община. Това се казва в  доклад по проблемите на градоустройството в столицата. Необходим е по-децентрализиран подход, се сочи още в доклада на Експертния клуб за икономика и политика(ЕКИП).

По въпросът за сградното строителство експертите препоръчват регулациите върху височината и гъстотата на сградното строителство да бъдат сведени до минимум, за да се ограничи отрицателният ефект, който подобни регулации имат върху пазара на имоти и по-конкретно достъпността на жилищни и нежилищни имоти.

Повече имоти, по-ниски цени, по-достъпни жилища и по-малко унищожаване на природа – това според ЕКИП може да бъде постигнато чрез съкращаване на регулациите.

Един от авторите на доклада за градоустройството в София е Георги Вулджев. Той препоръчва Столичната община да е по-активна при представянето на ефектите от дадени инвеститорски проекти. По този начин могат да се избегнат конфликтите между бизнеса и хората.

Столичният квартал ж.к. „Младост“ беше отбелязан като добра илюстрация за сблъсък между граждани и бизнес именно поради неадекватно градско планиране.

По отношение на публично-частните партньорства и публичните проекти за привличане на инвестиции, експертите правят сравнение между определяния като провален проект „София ТехПарк” и проспериращият „Бизнес парк София“. Според експертите държавните играчи винаги са по-неефективни от частните, тъй като за разлика от бизнеса, те не са под въздействието на потребителите. Съветват общината да се фокусира върху изграждането на благоприятна регулаторна и данъчна среда чрез оптимизация на своите финанси и съкращаване на регулаторната тежест.

В сферата на зелените площи решението според ЕКИП е Столична община да приоритизира подобряването на настоящите зелени площи, вместо тяхното разширяване и тяхното управление трябва да бъде децентрализирано до ниво квартали и местни частни общности и собственици. „Докладът ни има за цел да представи нашата визия относно реформите, от които се нуждае градоустройствената политика в София, за да се подобри нейното качество и впоследствие качеството на живот на жителите. Идеята ни е да започнем комуникация с тези, които ще решават в бъдеще въпросите“, заяви в заключение председателят на ЕКИП Стоян Панчев.Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *