Експерти по градоустройство ще консултират големите проекти в Бургас

г. Автор
градоустройство

Община Бургас и Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще си сътрудничат при реализиране на големи проекти в региона.

Това стана ясно след подписване на договор за сътрудничество, с който ще се осигурят по-големи възможности на младите хора с желание да се развиват в сферата на архитектурата, строителството и геодезията, съобщиха от местната администрация.

УАСГ ще подпомага морската община чрез предоставяне на изследователски опит и експертен потенциал за решаване на проблеми в областта на градоустройството, включително осигуряване на квалифицирани кадри.

Общината пък ще съдейства чрез предоставянето на казуси от практиката за нуждите на обучението и организиране на студентски практики в Бургас.

„Целта е по този начин да се запази и развива българското висше техническо образование, за да се подготвят специалисти с необходимите знания, умения и квалификация за успешна професионална реализация за нуждите на публичния и частния сектор“, каза кметът Димитър Николов, който подписа документа за сътрудничество заедно с ректора на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова.

„Връзката с образованието и партньорството с академичната общност винаги са били важен приоритет за община Бургас. Само чрез взаимното сътрудничество с научните среди ние можем да прилагаме иновативни решения за подобряване на градската среда, реализирането на значими инфраструктурни и социални проекти, както и да надграждаме това, което сме постигнали“, коментира Николов.

Споразумението е важна крачка към разкриването на филиал на висшето училище в морския град или център за продължаващо обучение и преквалификация.

В морския град вече има филиали на Националната художествена академия и на СУ „Св. Климент Охридски“, предстои откриване и на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *