Емблематичният Дом „Младост“ във Варна ще бъде възобновен като балнео център

г. Автор
дом младост

Емблематичният за Варна Дом „Младост“ – първият в България модерен комплекс за активен отдих в градска среда, построен през 1986 година, ще бъде възроден.

Проектът за това представи създателят му арх. Красимира Костова.

Комплексът ще се превърне в градски плаж, като ще разполага с два вътрешни и три външни басейна. Освен това в сградата ще има СПА, балнеологичен и медицински центрове, както и зали за спортуване.

Варненци и гостите на града ще имат възможност да ползват комплекса целогодишно. Планирано е да бъде възстановена и обществената чешма с минерална вода, която в момента не работи.

На представянето на проекта присъстваха членове на сдружението „Да спасим Дом „Младост“, които изразиха притеснения, че на терена ще бъде издигната и жилищна сграда, което пък ще спре достъпа до басейните. Те получиха уверения обаче, че комплексът ще бъде достъпен за всички, като за жилищата ще има отделен вход. Освен това градският плаж ще има собствен паркинг.

С проекта се запозна и главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той увери, че ще подпише документацията и разрешителните за строеж, само ако се запазят функциите на Дом „Младост“, каквото всъщност е и намерението на инвеститора. Защитата на обществения интерес е на първо място, тъй като минералната вода е на всички, а чешмата, която се ползваше от стотици варненци, може да заработи още тази година, каза Бузев.

Проектът за новия Дом „Младост“ би могъл да бъде реализиран до две години. Инвестицията в него, без жилищната част на проекта, ще бъде около 2 милиона евро.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *