Фандъкова настоява за промени в плана за Борисовата градина

г. Автор
борисовата градина

Предложеният нов подробен устройствен план на Борисовата градина е наложително да бъде преработен и възможността да се строи в рамките на парка да не бъде допусната.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посочи конкретните си забележки относно предложението на арх. Ковачев.

Столичният кмет застана против възстановяването на Климатичното училище и настоя теренът да бъде запазен като част от зелената система на парка.

„Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители“, посочва в становището си Фандъкова и подчертава, че е против да се допуска каквото и да било застрояване на територията на Борисовата градина, дори и за реализирането на идеята да бъде създаден „Музей за зелена памет“ на мястото на сегашната автокъща, която ще бъде премахната, както и ресторант „Веселото село“.

В момента се водят дела, тъй като собствениците обжалват издадените от общината заповеди за премахване на обектите.

Кметът критикува и предложението в проекта за изграждане на атракционна железница в участъка от съществуващата жп линия.

Тя одобри предложението да се изгради подземен паркинг под автокъщата. Обяви се „за“ съществуващите стадиони да бъдат реконструирани, но в сегашните си граници. Фандъкова настоява да се преразгледа и идеята за подлез при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия.

Заедно с отправените забележки Фандъкова предлага да се възстанови атракционът „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъщата, както и да се подобри веломрежата в Борисовата градина. Тя иска да се изследва и възможността обхвата на плана да се разшири като в него се присъедини и територията около река Аджибарица, която граничи с парка и сега попада в плана на жилищния комплекс „Дианабад“.

Кметът на София апелира всички тези забележки да залегнат в предложения от арх. Ковачев Подробен устройствен план на Борисовата градина и да се проведе процедура за ново обществено обсъждане.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *