Финалистите на Wienerberger Brick Award 2018

г. Автор
brick-awards

За поредна година победителите на Wienerberger Brick Award 2018 очароваха с нестандартни  и креативни архитектурни решения за устойчиви и перспективни жилищни пространства. Тази година фокусът беше европейски.

Наградата е фонд в размер на 34 000 евро за пет категории, сред които са включени и победителите на Голямата награда и Специалната награда. След края на фазата на подаване на заявки за участие, независимо жури преселектира проектите до 50 номинации. От този кратък списък жури от петима международно признати архитекти избра победителите.

Петте категории са както следва: Усещане у дома, Да живеем заедно, Да работим заедно, Споделени обществени пространства и Нестандартно решение. Последната категория е фокусирана към иновативни концепции и начини за използване на тухли, нови строителни технологии или използването на тухли по поръчка и нови орнаменти в проекта.brick-awards
Голяма награда & победител в категория „Да живеем заедно“: Весткаай Кули 5 & 6 (Westkaai Towers 5 & 6)

Местоположение: Антверпен, Белгия
Архитект: Студио „Тони Фретън“ (Tony Fretton Architects), Великобритания
Керамика: Фасадни тухли

Разположени в Белгия, кулите са част от по-голям жилищен проект в новоразвит квартал. Благодарение на използваните тухли е създаден цялостен монументален израз, съчетан с индивидуална фасада.
brick-awards
Втора голяма награда & победител в категория “Споделени обществени пространства“: Музей на изкуството Basel Extension

Местоположение: Базел, Швейцария
Архитект: Крист & Гантенбайн (Christ & Gantenbein), Швейцария
Керамика: Фасадни тухли и керамични блокове

Отделената сива тухлена конструкция е свързана с основната сграда чрез подземна зала. LED светлините са интегрирани в релефните канали, изработени от моделираните тухли на фасадата – информирайки минувачите за текущите изложби.
brick-awards
Победител в категория „Усещане у дома“: Атлас Хаус (Atlas House)

Местоположение: Айндховен, Холандия
Архитект: Монаднок, Холандия
Керамика: Фасадни тухли

Частното жилищно пространство – сгранда на три етажа на малък парцел, е отлична илюстрация на това  как може да се построят частни качествени жилища с малък мащаб. Тухлената работа е отлично пригодена за къщата и в най-малкия детайл.
brick-awards
Победител в категория „Да работим заедно“: Студио „Тера Кота“

Местоположение: Dien Phuong, Виетнам
Архитект: Tropical Space, Vietnam
Керамика: Керамични блокове

Тухлен куб, разположен в подножието на река, където рафтовете от бамбук защитават творбите в случай на наводнения. Нестандартната облицовка на фасадата привлича вниманието и позволява на вятъра да премине и охлади работното пространство естествено. Сградата съчетава работна и домашна атмосфера.
brick-awards
Победител в категория „Нестандартно решение“: Заводът Вертен Биоенергия CHP (Värtan Bioenergy)

Местоположение: Стокхолм, Швеция
Архитект: Архитектурно студио U.D.Urban Design & Gottlieb Paludan, Дания
Керамика: Керамични фасадни плочи

Сградата включва най-голямата централа за комбинирано производство на биогорива в света и допринася значително за намаляването на емисиите на CO2 в града. Надземната част на завода е облицована в извита фасада на вертикални керамични елементи.
brick-awards
Победител Специална награда: Параклис Сан Бернардо – Категория: „Споделени обществени пространства“

Местоположение: Ла Плайоса, Аржентина
Архитект: Студио Николас Камподинико (Nicolás Campodonico Estudio), Сан Лоренцо, Аржентина
Керамика: Керамични блокове

Параклисът е посветен на покровителя на малка общност, която се намира близо до мястото, където е издигнат – в аржентинската пампа. Вътре няма нито течаща вода, нито електричество. Единствено светлината от слънцето и природата определят атмосферата. Слънчевата светлина, заедно с два дървени стълба, обазуват сянката на християнски кръст върху източната стена веднъж на ден.
brick-awards
Победител Специална награда: Старата църква „Виланова де ла Барка“ (Vilanova de la Barca) – Категория: „Нестандартно решение“

Местоположение: Лерида, Испания
Архитект: AleaOlea архитектура & пейзаж, Испания
Керамика: Фасадни тухли и керемиди

Изградена в началото на XIII-ти век, църквата е разрушена по време на испанската гражданска война. Обновяването ѝ е един необичаен подход към историческите сгради. Този проект показва гъвкавостта и адаптивността на тухлите и създава уникален диалог между настоящето и историята.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *