Фирми и големи компании търсят парцели за строеж

2г. Автор
парцели за строеж
Очаква се ръст на търсенето от фармацевтични компании

Логистичните компании са сред основните, при които нараства търсенето на място за складове и производствени бази.

На второ място, след тях се нареждат фирмите, които се занимават с търговия, на трето – транспорт и спедиция, на четвърто – производство и на последно място при търсенето на парцели за строеж се нареждат професионалните услуги.

Проучване на Colliers за развитието на пазара на модерни индустриални и логистични площи, направено за първата половина на 2021 г. сочи, че тези сектори имат значителен принос към общия брой усвоени площи за този период. Резултатите показват, че от януари до юни 2021 г. са усвоени 23,820 кв.м. парцели за строеж на производствени бази и складове.

С ръста на търсенето се увеличава и предлагането, макар и с не толкова бързи темпове. За разглеждания период то се е увеличило с малко над 5%, което означава около 1,176, 500 кв. м. Този ръст, уловен в статистиката се дължи основно на завършените логистични центрове в зоните на Божурище, Кривина и Ботевградско шосе. 
Въпреки завишеното търсене и предлагане на складови площи, за момента не се наблюдава ръст в цените за квадратен метър. Те остават съответно между 4,7 – 5,2 евро, в зависимост от локацията и изградената инфраструктура. Могат да се намерят  земи и за 2,7 евро на кв. м. за месец, които са в по-отдалечени зони или с не толкова добре развита инфраструктура.

Като цяло, компаниите, които развиват добре бизнеса си и имат добри приходи, желаят да разширят производствените си бази или да изградят свои логистични центрове. Тази активност, която се наблюдава в последната година, се очаква до доведе до ръст в предлагането на площи и високи обеми на ново строителство в сегмента.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

2 thoughts on “Фирми и големи компании търсят парцели за строеж

  1. Глупости , имаме декари за продажба и няма никакво търсене , включително и на готови производствени и складови бази.

    1. Данните са според проучване на Colliers за индустриални и логистични площи, направено за първата половина на 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *