Фирмите могат да получат до 1 млн. лева за ВЕИ инсталации

г. Автор
веи

Министерството на иновациите и растежа (МИР) отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това бе съобщено от пресцентъра на министерството.

Общият бюджет на програмата е 200 млн. лв. Тя е насочена към българските фирми, които искат да изградят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията.

Безвъзмездната финансова помощ, която могат да получат българските компании за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение, е от 75 000 лв. до 1 млн. лв. От финансирането имат възможност да се възползват микро, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори.

От министерството напомнят, че съфинансирането е до 50 процента по линия на Плана за възстановяване. Със средствата, осигурени от МИР по линия на НПВУ, ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван.

Инвестициите ще бъдат в помощ на компаниите да оптимизират разходите си и да станат по-малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност.

От ведомството посочват, че кандидатстването по третата отворена мярка по Плана за възстановяване е до 16:30 ч. на 15 май 2023 г. и е с общ бюджет 200 млн. лв.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *