Футуристичният проект „Домът на музиката“ на Соу Фуджимото отвори врати

г. Автор
Домът на музиката

„Домът на музиката“ в Будапеща е завършен. Проектът е дело на японския архитект Соу Фуджимото.

Сградата е музей, посветен на музиката, където посетителите ще имат възможност да видят историята на музиката през последните 2000 години. Те е разположена в градския парк на Будапеща. „Домът на музиката“ е с разгъната застроена площ от 9000 кв.м.

Домът на музиката

Архитектурният шедьовър е построен на мястото на офис сграда и е заобиколен от дървета. Фасадата на сградата е от стъкло. Надвисналият покрив създава усещането у хората все едно са под балдахин.

Домът на музиката

„Бяхме впечатлени от градския парк и вдъхновени от зеленото пространство наоколо. Етажите са с отворени пространства и там границите между вътрешното и външното се размиват, като продължение на естествената среда“
, коментира Фуджимото.

Покривът на сградата е осеян със 100 отвора. Някои от тях за запълнени с дървета, а други представляват светлинни кладенци, които дават възможност за навлизането на максимално количество естествена светлина в помещенията.

Домът на музиката

„Домът на музиката“ се състои от три етажа. Всеки от тях има за цел да отразява „трите движения на музикалната партитура“. На приземния етаж са разположени две концертни зали. По-малките от тях ще се използват основно за лекции и семинари, а аудиторията със стъклените стени и капацитет 320 души, ще се използва за музикални изпълнения.

На втория етаж е разположена мултимейна библиотека и архив на унгарската поп музика. Там ще се разположат класните стаи и офисите. Пътят към третия етаж е решен с голяма вита стълба.

Снимки: Varosliget Zrt
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *