Гърция е първa в Европа по фотоволтаици в енергийния микс

г. Автор
фотоволтаици

През 2022 г. Гърция спечели първо място сред европейските държави за участие на фотоволтаици в енергийния микс, второ място в света за привличане на инвестиции във възобновяеми енергийни източници, и осмо място за общо участие на възобновяеми енергийни източници в енергийния микс.

Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„През 2019 г. страната отчете 11 тераватчаса от възобновяеми енергийни източници, докато през 2022 г. достигна до 20 тераватчаса“, коментира министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас в четвъртък на годишното събитие на Оператора на възобновяеми енергийни източници и гаранции за произход (DAPEEP), в присъствието на държавни служители и представители на енергийния пазар.

Той подчерта, че DAPEEP, чрез субсидии, осигурени от Фонда за енергиен преход, на който е управител, „на фона на безпрецедентна енергийна криза успя да подкрепи гръцкото общество – домакинства и бизнеси – по бърз, ефективен и гъвкав начин“.

Според Скрекас, и според прогнозата на новия Национален план за енергията и климата, „целта е до 2030 г. 80 процента от консумацията на електричество в Гърция да идва от възобновяеми енергийни източници“.

„Вече сме достигнали 40 процента и до 2026 г. ще достигнем 66 процента. Имаме много амбициозни цели, които можем да постигнем заедно“, съобщи той.

Скрекас изтъкна, че два пъти повече възобновяеми енергийни източници са били инсталирани в рамките на една година, отколкото в периода от 2015 г. до 2018 г. „и това не е случайност, а въпрос на работа и стратегия“.

„Фокусирани сме върху това да постигнем най-добър резултат на най-ниска цена в полза на потребителите“, заяви Скрекас.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *