Гъвкавите офис пространства стават все по-популярни

г. Автор
офис пространства

Почасови бюра и гъвкави офис площи вече са трайна тенденция сред бизнеса по света. За това съобщава “Файненшъл Таймс”.

Използването на гъвкави офис площи позволява на компаниите да разширяват или свиват площите си, когато обстоятелствата го налагат.

Например компания плаща за използването на споделено пространство за централата си в Лондон три дни в седмицата. За месечните “екипни дни” тя временно се разширява, като наема заседателни зали в сградата и завзема съседни бюра. На пазара на гъвкави офиси вече има различни видове споделени пространства, стаи за ръководители, възможност за споделяне на офиса в определени времеви интервали и почасови бюра. Докато пространствата за съвместна работа бяха насочени предимно към отделни хора и стартъпи, гъвкавите офиси могат да се харесат и на по-големи, установени компании. Те са подходящи за реалността след пандемията – компании се отказват от фиксирани работни пространства, тъй като работата от разстояние става все по-популярна.

Голяма част от компаниите все още търсят офис площи. Ръководителите, които одобряват работа от разстояние през цялото време не са много. От друга страна наемателите вече не са склонни да подписват договори за пет или десет години, които бяха обичайни преди. Фирмите търсят гъвкавост чрез по-кратки наемни срокове и възможност за наемане на повече пространство при необходимост.

Свободата на наемателите да напускат офиса след кратко предизвестие подлага на натиск собствениците на имоти да предлагат привлекателни офиси, понякога с фитнес зали и дори детска градина.

Тъй като много служители са в офиса само за два-три дни в седмицата, някои компании възприемат модела за използване на офис площи в определен времеви интервал, като споделят пространството с друга компания, която работи в различни дни. Вече се предлагат и “гъвкави площи” в квартали в покрайнините и малки градове, за да приемат хора, които работят от разстояние и не пътуват до работното си място.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *