Главният архитект на София иска да се отказват проекти на грозни сгради

г. Автор
glaven-arhitect

Главният архитект или специален консултативен орган да може да отказва разрешения за сгради, които не се вписват в околната среда и не отговарят на определени критерии. Тази идея за законодателни промени предложи главният архитект на София Здравко Здравков на обществен форум за зелена столица, организиран от Столичната община и френското посолство.

“Сега главният архитект няма право да разглежда проектите по целесъобразност и да се произнася дали се вписват в средата, или не. В Париж архитектите могат да връщат проекти, ако не отговарят на определени критерии като фасади, визия на покрива, цветове и други”, обясни Здравков. Според него подобни изисквания трябва да се заложат в Закона за устройство на територията и да се даде възможност за контрол на главния архитект, експертните съвети или нов специален консултативен орган.

“Нашата мечта е София да бъде зелен и умен град. Имам предвид не само паркове и градини, а промяна в начина на придвижване”, каза Здравков.

Сега 38,5% от софиянци се придвижват с кола, 49% с градски транспорт, 11% пеша и 1,5% с велосипед. София си поставя амбициозната задача до 2050 г. те да се изравнят, като придвижването с кола намалее за сметка на пешеходците и велосипедистите, съобщават 24chasa.bg.

Здравков настоя за промени в закона за София и ясен и точен регламент за небостъргачите. Проблем е и липсата на визуална комуникация в планирането. Той даде пример с искания за 4 високи сгради в “Лозенец”, които ще скрият гледката към Витоша. Главният архитект вече дължи 10 500 лв. глоба заради отказа да разреши 44-етажна сграда в зелена площ на булевардите “България” и “П. Тодоров”.

При изготвянето на градоустройствения план на Париж кметството пратило 800 000 анкети на парижани, за да разбере как искат да се развива градът им до 2030 г., разказа зам.-шефът на общинската дирекция по градско планиране на Париж Ерик Жан-Баптист. Според плана на Париж само в един район в периферията са разрешени сгради с височина до 180 м.

“Първо трябва да имате солидна правна основа. Имаме територии, в които жилищни сгради не може да се преобразуват в офиси например. 5000 сгради са културна ценност, защитени са и не могат да бъдат разрушавани. Ограничихме строителството на паркинги в центъра, защото наличието им означава повече коли, които ще искат да влязат в него. В последните години отчитаме и намаление от 60 на 40% на личните автомобили, които притежават парижани”, обясни Ерик Жан-Баптист.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *