Готвят проект за първото училище с ВЕИ

г. Автор

Източник: focus-news.net

В момента се изготвя проект за построяване на училище в с. Герман, което ще бъде първото новопостроено училище с възобновяеми енергийни източници. Това каза зам.-кметът Ирина Савина на представянето на проект за ниско енергийна детска градина в с. Герман, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Нискоенергийни училища има и други, но не чрез ВЕИ. Има доста санирани сгради, детски градини и училища – около 50, обясни зам.кметът.

„Първоначално беше изготвен проект за училище за 400 деца, но го намаляваме в момента, защото на базата на анализите, не смятаме да инвестираме в една голяма сграда. Затова решихме да я направим поетапно. Сега да построим училище за 200 деца и в годините, когато има повече деца, да направим и разширението. Така че в бюджета за тази и следващата година сме заложили около 2 млн. лв. В проектобюджета сега е заложен 1 млн. лв. за започване на строителството на това училище в с. Герман”, посочи зам.-кметът Савина. „Абсолютно всичко като детайли е обсъдено с жителите на Герман. В момента се изготвя проектът. Предполагам, че в рамките на около месец – месец и половина ще бъде готов. Тогава ще го представим и ще обявим процедурите”, допълни зам.-кметът.

„Паралелно с това, работим и по проект за разширение, тъй като планираме и разширение на училища там, където е необходимо. Работим по проект за разширение и надстройка на I английска гимназия, която също на година ще бъде включена, както довършването в Герман. Идеята е там също да се ползва възобновяем енергиен източник”, каза зам.-кметът Ирина Савина.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *