Гроздан Караджов настоява за индексацията и за стари договори

г. Автор
индексация

Подготвяната индексация за актуализиране на цените на договорите за строителство заради инфлацията трябва да е за всички дейности по контрактите, извършени след 30 юни 2021 г., а не само за новите, тепърва стартиращи проекти.

Това е позицията на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, посочи вицепремиерът и строителен министър Гроздан Караджов по време на блиц контрол пред депутатите от регионалната комисия в парламента. В петък вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че индексацията ще е само за нови контракти. Според Караджов обаче справедливостта изисква индексацията да е за всички, тъй като част от фирмите са работили съвестно, въпреки повишаващата се инфлация, която е превърнала сключените договори в неизгодни и те не бива да са ощетени.

Той коментира още, че ще се опита да защити текста на публикуваната за обществено обсъждане методика и в Министерски съвет. Преди обаче документът да бъде приет, народните представители трябва да гласуват предложените промени в правилника на Закона за обществените поръчки, с което да направят възможна актуализацията на цените.

Към момента са изплатени 50 на сто от дължимите на строителния бранш пари за ремонт и поддържане на пътища, а вече се работи по обновяване на 1200 километра проекти, които стояха на трупчета заради натрупаните към бизнеса дългове, както и са започнати още десетки проекти за други близо 1800 км шосета, посочи Караджов.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *