IKEA пуска на пазара роботизирани мебели(Видео)

г. Автор
ikea

IKEA ще бъде партньор на американския стартъп Ori за създаването на серия от роботизирани мебели, които имат за цел да отговорят на потребностите в живота на хората в по-малките жилища.


Линията мебели ROGNAN се очаква през следващата година и ще бъде решение за все по-често срещания проблем в големите градове, където наличната жилищна площ е силно ограничена. Концептуално видео на компанията ни показва как ще изглежда едно от бъдещите ѝ предложения.

В него виждаме мебел, който наподобява на огромен гардероб с канапе от едната страна и легло от другата. Чрез натискането на бутон леглото се прибира в основата на гардероба и предоставя свободно пространство. Цялата конструкция може да се мести назад и напред върху релси, а в нея е вграден и работен плот. Всичко това се побира в около 10 квадратни метра. Според проучване, цитирано от шведите, всяка седмица около 1.5 милиона души се преместват в градските зони, а подобен тип нововъведения са част от решението на липсата на достатъчна площ.

икеа

Шведският производител Rognan твърди, че спестява около 8 квадратни метра жилищна площ, което е доста за малък апартамент. Вместо с намаляване на размерите на мебелите, системата печели пространство, като „скрива“ онези от тях, които не се ползват. Логиката е, че когато човек спи, не се нуждае от диван, а когато ползва гардероба, не е необходимо легло. Продажбите на Rognan започват догодина. В  началото системата ще бъде пусната само на пазарите в Хонконг и Япония, където квадратурата на жилищата е пословично оскъдна.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *