Имотният бум в Германия продължава

г. Автор
жилища

Жилищният бум в Германия продължава. Страната се възстановява от рецесията, предизвикана от пандемията от коронавируса.

Ръст от 12.4% се отчита при имотите през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. За второто тримесечие на тази година спрямо второто на 2019-а поскъпването е 10.85%. Това показват данните на специализирания сайт Global Property Guide.

Активното търсене е факт на фона на ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, бързата урбанизация и достатъчни доходи на домакинствата. Независимо от пандемията, строителната активност е в подем. За периода януари-септември на текущата година са издадени с 5.7% повече разрешителни за строеж спрямо същия период на 2019 г., достигайки до 238 899 обекта.

Средната стойност на квадратен метър в Берлин е 4990 EUR. Жилище с разгъната застроена площ от 120 кв.м в центъра на града може да се купи срещу 598 920 EUR, а месечният наем на подобен имот е 1490 EUR. Така на практика доходността е 2.99% на годишна база. Във Франкфурт апартамент със същата голема площ на се продава срещу 544 680 EUR, а се отдава под наем срещу 2240 EUR. Доходността е 2.86%.

Германската икономика отчита ръст до рекордните 8.2% през третото тримесечие на текущата година, благодарение на високите потребителски разходи, натрупания капитал и експорта. Контрастът е видим спрямо тримесечния спад от 9.8% през второто тримесечие и 1.9% – през първото на текущата година. Правителството се надява да подобри своята прогноза за 2020 г. и очаква спад до 5.5% срещу 5.8% преди. Европейската комисия също така подобри прогнозата си за Германия. Според нея БВП на ФРГ ще се понижи до 5.6% през текущата година срещу по-рано прогнозирани 6.3%.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *