Индонезия започва строежа на нова столица. Джакарта потъва!

г. Автор
Индонезия започва строежа на нова столица

Министърът на благоустройството и жилищното строителство на Индонезия – Басуки Хадимулджоно съобщи, че започват строителството на нови правителствени сгради в новата си столица през август. Амбицията на президента е градът да се издигне от нулата, като инвестицията ще достигне 34 млрд. долара.

Новият град ще бъде с нова инфраструктура, водоснабдителни системи, канализация и пътища, както и с платен достъп в Нусантра – новата столица.

Въпреки притесненията на скептиците, новата столица се планува като еко град, който ще използва възобновяема енергия, въпреки притесненията, че нейното построяване може да застраши една от най-старите тропически гори в света.

Част от мотивите за изместването на Джакарта от новата столица, са местоположението и в земетръсна зона, бързо потъваща в Яванско море.

Президента споделя че: „Изграждането на новата столица не е просто физическо преместване на правителствени сгради, а създаването на „интелигентен“ нов град, който е конкурентоспособен на световно ниво.

Планът за новата столица е от 2019 г. с предварително планиране изместването на 1,5 млн. държавни служители. Градът ще бъде разположен в близост до Баликпапан, морско пристанище в Източен Калимантан, с население от около 700 000 души.

54% от населението на Индонезия живеят на остров Ява – най-гъсто населеният остров в страната, където се намира и сегашната столица. Смята се, че Джакарта е най-бързо потъващият остров в страната и до 2050 г. една трета от града може да остане под вода. Освен това, поради гъстата заслепеност, въздухът и подпочвените води са силно замърсени и градът често се наводнява, а ежедневните задръствания струват около 4,5 млрд. долара годишно.

19% от инвестицията по проекта ще бъдат покрити от държавата, а останалите от сътрудничеството между правителството и стопанските субекти от преките инвестиции на държавните компании в частния сектор.

Планува се основната зона да бъде завършена след 2 години, когато трябва да бъдат изместени първите 8000 държавни служители.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *