Инпекция по труда започват проверки за безопасност при работа на височина

г. Автор
inspekcia-po-truda-proverki-visochina

По информация на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда към Министерство на труда и социалната политика, през 2018 г. агенцията е разследвала 20 инцидента при падане от високоот които половината са с фатален край. 

В повечето от случаите освен недостатъчно обезопасяване на обекта, се касае и за подценяване на риска от падане от страна на работещите на високо, което много често води до сериозни травми и неработоспособност и смърт.

По повод черната статистика и с цел превенция Агенцията организира в началото на седмицата – 17 април, Национален ден за безопасна работа на височина. В рамките на целия ден бяха извършени проверки на 230 строителни обекта от над 200 инспектори по труда в цялата страна. Резултатите от анализа ще бъдат обявени от Агенцията официално.
inspekcia-po-truda-proverki-1

Какви са най-честите причини за трудовите злополуки при падане от високо:

  • Подхлъзване, водещо до падане на по долен етаж или на земята;
  • Липса на стабилна и здрава основа на работната зона;
  • Липса на ефикасна защита срещу падане – необезопасени скелета и платформи;
  • Неизползване на лични предпазни средства;
  • Подценяване на риска от падане.

Инспекцията по труда информира, че много често се случва трудов инцидент да не бъде признат за такъв, тъй като липсва трудов договор, който удостоверява, че лицето работи на мястото на инцидента. Затова апелират да не се съгласявате да работите без договор, който да бъде сключен писмено и регистриран в Национална агенция за приходите.

Въпреки случаите на трудови инциденти при падане от високо, през 2018 г. Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда е отчела по-малко трудови злополуки в строителния сектор, спрямо предходната година, поради засиления контрол и проверки.inspekcia-po-truda-proverki-2
За работещите в сектора е важно да знаят:  Във всички предприятия и места, където се осъществява трудова дейност, при извършването на работа, свързана с риск за здравето и безопасността, който не може да се отстрани по друг начин, работодателят осигурява на работещите необходимите лични предпазни средства (ЛПС).
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *