Инвестиция за 600 млн. евро в България

г. Автор
електромобили

Строят завод за компоненти за електромобили!

В началото на 2024 г. се предвижда да бъде осъществена мащабна инвестиция за над 600 млн. евро в областта на производството на критични компоненти за автомобилната индустрия.

Заводът ще се намира в България, а западноевропейският инвеститор вече е стъпил на пазара в България и обмисля локацията – Северна България, около Русе или в района на Стара Загора. Новината бе съобщена от министъра на икономиката и индустрията – Богдан Богданов пред БТА.

Богданов допълни, че това не е единствената предстояща мащабна инвестиция за 2024 г. върху, която се работи, и че в момента индустрията, свързана с развитието на електрическите автономни автомобили набира сериозна скорост в Европа.

Икономическото министерство започна реформа в своите държавни дружества и техните бизнес планове, инвестиционни програми и финансови отчети вече са ясни. Държавните дружества са със съкратен състав на бордовете, с редуцирани заплати на директорите и ограничени представителни разходи. Министърът посочи, че това е направено с цел спестяване на значителна сума от държавната хазна.

Относно възнагражденията на ръководствата на дружествата, министерството изготвя нова, ясна методика за формиране на заплатите, която ще е обвързана с генерираните резултати на предприятията. Причината, според Богданов, е че не може да бъдат слагани на една везна дружество като ВМЗ например, което генерира между 600 и 700 млн. лева печалба и Националната компания „Индустриални зони“ например, която е под 10 млн. лева на година.

Равносметката на държавните дружества за 2023 г. е високи нива на обороти и печалба, като лидер е ВМЗ – Сопот, които генерират рекордни нива на производствен капацитет. „Обезпечили сме производството за следващите няколко години. Освен това дружеството има и няколко инвестиционни проекта, участие по европейската инициатива за повишаване на капацитета за производство на снаряди, както и възможности да разшири производството и да поеме нови поръчки по стандартите на НАТО, които ще обезпечат ВМЗ като капацитет за следващите поне 15 години, каза министърът.

Снимка: Freepic.com
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *