Инж. Иван Алексиев: Ще има изцяло нов проект на детска болница

г. Автор
национална детска болница

„Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването и избрания консорциум за строеж на Националната детска болница, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този проект“, съобщи за БНР инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания” EАД.

Дружеството е с предмет на дейност за извършване на всички разрешени законови дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект с национално значение „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“.

Тази седмица беше внесена петиция, която отново настоява властите да спрат изпълнението на проекта за национална детска болница и да започнат всичко отначало. Алексиев смята, че с това се цели рестартиране на проекта, което означава спиране на настоящия. А това означава, че ще трябва да се търси ново финансиране, а заради прекратяване на сключените договори ще се изплащат неустойки. „Всичко това ще доведе до отдалечаване от реализацията на процеса с още поне 10 години“, предупреди той.

„Винаги в строителството, когато има опит за спиране на строителния процес, се създава напрежение. Дълги години са правени безуспешни опити да се реализира проект за „Национална педиатрична болница“.

Стартирането ѝ е спирано по политически причини с не много ясни мотиви, под предлог „колко искаме да се грижим за децата и медицинския състав да му бъдат създадени перфектни условия за работа“. Последния път през 2004 г. проектът е спрян още в зародиш в Народното събрание“
, коментира още инж. Алексиев.

„В настоящия момент обаче възможността да се случи най-после така желаната „Национална педиатрична болница“ е реална. Има осигурено финансиране от държавата и има законно избран изпълнител на Инженеринга, включващ „Проектиране и Строителство“. Преди дни приключи и процедурата по избор на Строителен надзор и избор на Инвеститорски контрол за обекта.

Едновременно с това са предоставени правомощия от страна на Държавата към „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да извърши ръководството на процеса по изграждането на болницата, като проведе всички необходими процедури и да въведе в експлоатация сградата. В рамките на три години се очаква, предвид до момента извършените дейности, болницата да бъде реализирана и да отговаря на всички съвременни изисквания. Ще имаме модерна болница, като за целта ще се реконструира настоящият строеж в карето на „Александровска болница“. Мястото е отлично от гледна точка на комуникации.

По думите му съществуващият строеж е законно съществуващ и описан в акт за държавна собственост, като актив на държавата и е нанесен в кадастралните карти. Извършеното обследване от страна МЗ преди конкурса и предоставената експертиза показва достатъчна здравина на сградата в цялост.

„В момента е обезопасен и подготвен за подновяване на строителни дейности. На финална права сме да получим след 8-месечно забавяне от страна на институциите заповед за мотивирано допускане за изработка на подробен устройствен план. Обследванията на строежа са две и показват необходимост от премахване на основната част от конструктивните елементи или на разбираем език – ще се изгради нова конструкция на мястото на старата в обема и височината на старата. Тъй като ще има изцяло ново проектно решение, ще бъдат направени цялостни изследвания, така че конструкцията на бъдещата сграда ще отговаря напълно на действащите в настоящия момент Национални приложения към сеизмичния правилник и ЕВРОКОД за сеизмична устойчивост и дълготрайност“, посочи в допълнение инж. Алексиев.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *