Исторически парк на 130 декара строят край Варна

г. Автор
istoricheski-park

Инвестиция от 50 милиона евро ще бъде вложена в създаването на голям исторически парк край варненското село Неофит Рилски.

Първата копка на проекта бе направена днес. На тържеството присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметове на общини от Варненския и Шуменския регион, депутати, общественици, предаде БТА.

Паркът ще бъде разположен върху 130 декара, обясни изпълнителният директор на дружеството, което реализира проекта Ивелин Михайлов. Ще са представени няколко епохи. Ще бъде изградено халколитно селище. Тракийската епоха ще е представена с две гробници, дворец на владетел и храм. Римското наследство в страната ни ще бъде представено чрез вила и амфитеатър. Специален кът ще бъде обособен за живота и културата на славяните и прабългарите. Епохата на Първото българско царство ще бъде представена с възстановка на дворец от византийски тип, аналог на този във Велики Преслав. За времената на Второто българско царство ще бъдат взети като прототип сгради от Царевец.

Сред консултантите по проектите, които ще бъдат изпълнени в парка, са проф. Иван Маразов и проф.Маргарита Ваклинова, посочи Михайлов. Ще се работи само с автентични материали – камък, глина, метали. До средата на 2018 г. трябва да бъде готов първият етап от парка, обхващащ халколитната и тракийската епоха. Тогава ще бъдат посрещнати и първите туристи. Окончателно проектът трябва да бъде приключен най-късно до 2022 г.

Паркът може да бъде реализиран изцяло от български инвеститори, уточни Михайлов. По думите му в момента се водят разговори и с компании от Китай, които искат да купят акции. Ако се стигне до споразумение, срокът за изпълнението на целия проект може да бъде съкратен с 2 години.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *