Изготвят проект за възстановяването на Тютюневия град

г. Автор
тютюневия град

До два месеца може да бъде готов проектът за възстановяване на Тютюневия град. Той ще се базира на целогодишната работа на специалисти от Община Пловдив, НИНКН и представители на собствениците на имоти.

„Много сме близо до изчистването за опазването на режимите за тази зона. Обособяването на специфични правила за строителството, като до 2 месеца ще ги представим пред всички. Имаме идейна разработка за улиците и публичните пространства, която е на стойност от порядъка на 1.5 – 2 млн. лв. Бихме искали да забавим този проект малко, а за да станат ясни правилата в зоната и да стартираме проекта”, казва главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Той и заместник-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева ще предложат в бюджет 2021 на Община Пловдив да има специално перо само реконструкции на паметници на културата. „Колкото и да са средствата, парите за поддържане на културни ценности са изключително малко, не само за Община Пловдив, но в цялата страна. По простата причина, някак си, че сме ги оставили на заден план и не им обръщаме внимание, до момента, в който започнат да се рушат над главите ни. За първи път догодина ще направим перо в бюджета, конкретно за поддръжка за паметници на културата, ще видим дали ще мине като бюджет. Ако няма конкретно перо за този вид дейност, всъщност винаги се появяват по-приоритетни неща и парите пак не стигат до тази дейност”, каза гл. архитект. Дори сумата да е малка, което е вероятно поради по-малкото приходи, то самото създаване на този вид функция ще е добро начало.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *