Изграждат нова метростанция за 47 млн. лв.

г. Автор
метростанция

Нова метростанция ще се изгражда между съществуващите вече станции „Сливница“ и „Обеля“ от първата линия на градската железница. Целта е да бъде свързана с гарата, където спират влаковете за Кюстендил, Драгоман, Божурище, Банкя.

Тя ще бъде част от интермодален транспортен възел, заплануван още преди двадесет години.

Очаква се с построяването на новата метростанция да се превозват между 8 и 12 хиляди души на ден. Това ще бъдат основно пътници от влаковете, като целта е именно да им се осигури по-добра връзка с градския транспорт на столицата и да не се разчита само на автобусите. От жп гарата могат да се хванат влакове по три направления: Драгоман; Радомир-Кюстендил (западно от Люлин планина); Божурище и Банкя.

Прогнозната стойност на проекта е 47 млн. лв. без ДДС. В момента тече процедурата по събиране на оферти от кандидати за строителство. Очакванията реализирането на проекта да започне през 2024 г.

„Имаме подобни връзки на „Искърско шосе“, „Горна баня“, станцията на Централна гара е малко по-надалеч, но разликата е, че този възел ще е директен. Той е част от модернизацията на жп транспорта София – Волуяк. Предвиден е вход-изход направо на пероните, ще има изходи и за района. Регулационният план предвижда и автогара, но това ще се решава по-нататък“, коментира за „Капитал“ директорът на „Метрополитен“ проф. инж. Стоян Братоев.

Той съобщи още, че пероните на гарата ще са върху самата станцията, което ще позволи да се излиза направо на тях. Поръчката включва и тунелна връзка с депото – около 800 м подземно и 300 м на открито, както и всички осемнадесет системи за управление на метрото, строителството и архитектурата.

По линията ще се движат влакчетата, които обслужват първата линия на метрото. Същевременно в края на декември „Метрополитен“ е обявило поръчка за 16 нови метровлака срещу 250 млн. лева.

Поръчката е с финансиране по програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027“, която включва още проекти, свързани с железопътния транспорт.

„Целта е да се осъществи връзка с жп мрежата. Това е тенденция, наблюдавана на Запад от години. Пример е Мюнхен, който има няколко интермодални възела“, коментира още Братоев.

В бъдеще обхватът на новото съоръжение пък може да се разшири отвъд предимно ползващите влаковете. Регулационният план предвижда застрояване в района около новата станция. Това предизвиква висок интерес към терените от страна на инвеститорите в момента.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *