КАБ настоява за промени в новата Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради

г. Автор
КАБ

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки срокове новата Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради.

Ако предложенията за изменение не бъдат възприети от МРРБ, КАБ възнамерява да оспори нормативния акт пред Върховния административен съд. Изискванията на новата разпоредба бяха разгледани на заседание на Комисията по нормативна уредба към КАБ на 28 ноември, в което се включиха представители на КИИП и БАИС. Наредбата, изненадващо за участниците в инвестиционния процес, влезе в сила на 18 ноември, след като бяха предоставени само две седмици за обществени консултации (вместо срок от един месец).

Браншът е единодушен, че наредбата е разработена и приета в необосновано кратък срок без да бъде съобразена със становището на специалистите от професионалните организации. Нужни са спешни промени относно срока за внасяне на изработените инвестиционни проекти по досега действащия ред, за които не е предвиден преходен срок и се налага да се преработват. В писмо до МРРБ от КАБ настояват да бъде предложен алтернативен ред за одобряването на вече стартиралите проекти. Необходимо е да бъдат преработени и някои текстове в наредбата, свързани с обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, както и с изискванията за професионална компетентност при изработване на отделните части.

Инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС, представи пред комисията предложение за писмо до МРРБ, в което се настоява за разработване на нов проект на наредбата от междуведомствена работна група с представители на бранша. Целта е в новия нормативен документ да бъдат интегрирани актуалните европейски директиви и стандарти, както и да се отчетат разумните професионални становища на експертите от архитектурно-строителния сектор.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *