Как се строи тунел под Босфора

г. Автор

Източник: fakti.bg

През октомври тази година ще бъде открит най-дълбокият тунел в света. Това стана ясно след като в края на миналата седмица успешно приключиха поредица от тестове на съоръжението. Тунелът, чието строителство продължи почти 10 години, ще се намира под Босфора на 56 метра под морското равнище. Целта му е да свързва европейската и азиатската част на Истанбул. „Несъмнено съоръжението ще увеличи още повече чуждестранните инвестиции в района. Това ще даде нов тласък на цените на имотите”, коментират местни брокери.

Съоръжението представлява цял комплекс от надземни и подземни части. Те са с дължина 13.6 км като 1.4 км са под протока. Съоръжението е част от мегапроекта „Мармарай”, чиято цел е да обнови и модернизира железопътната мрежа в района. Инвестицията е на стойност 5 млрд. USD. Чрез новото съоръжение 76-километровото разстояние от Казлъчешме в Европа до Айрълъкчешме в Азия ще се изминава за по-малко от два часа, а не както досега за над три часа.

Предварителните планове са под тунела на ден да могат да преминават по 1.5 млн. души. По данни от 2011 г. населението на Истанбул е близо 14 милиона души.

Съоръжението е едно от най-големите строителни предизвикателства в световен мащаб, тъй като то се намира във високо сеизмична зона. За да се укрепи подводната част строителите са използвали сеизмично устойчива тръба дълга 1400 метра. Тя е разделена на 11 секции от по 130 метра, като всяка е с тежест 18 000 тона. Намира се на 60 метра под морското равнище.
Видео


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *