Камарата на строителите обучава строителни техници

г. Автор
строителни техници

Вече пета година Камарата на строителите в Пловдив съвместно с Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик и „БГ Алтернатива“ ЕООД обучават задочно кадри.

Инициативата е насочена към хора от практиката и това са предимно строители, които са полезни на фирмите в бранша. Близо 30 строителни техници са получили дипломи в края на миналата 2022 година след успешно завършен курс в Областното представителство (ОП) на Камарата на строителите в Пловдив.

От години липсата на добре подготвени кадри е един от сериозните проблеми на строителния бранш.

За да организира обучението, Камарата на строителите търси съдействието на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик и „БГ Алтернатива“. „Обучението е за онези, които вече работят реално в строителния сектор и искат да повишат квалификацията си – те са вече мотивирани, знаят пътя в професията и какви точно знания са им необходими“, коментира създателят на алтернативната форма на обучение Пламен Иванов. Така в редиците на обучаващите се попадат, както по-опитни майстори строители, с практика по строителните обекти, така и собственици на малки строителни фирми.

Днес всички всички, които са получили дипломи работят единствено и само в строителството. До миналата година от 124 души само един не е успял да се дипломира. Обсъжда се бакалавърски и магистърски програми, допълва Пламен Иванов. И уточнява, че досега в Камарата са правили само изнесено обучение. На този принцип например са обучавани брокери на недвижими имоти, които днес реално практикуват на пазара.

Интерес​ът е голям и вече попълваме групи за обучение през 2024-2025 г. „БГ Алтернатива“ вече има подписан договор с ВСУ „Любен Каравелов” за съвместно задочно обучение за придобиване на бакалавърска степен по специалности: „Строителство на сгради и съоръжения“, „Технология и управление на строителството“, „Строителен мениджмънт“, „Строително инженерство“, „Строителство и архитектура на сгради и съоръжения“; магистърска степен по следните специалности; „Дизайн“, „Опазване на архитектурното наследство“, „Инженер по защита на населението (Пожарна и аварийна безопасност)“, „Фасаден Инженеринг“, „Управление на инвестиционни проекти“. Лекциите ще се провеждат в залите на КСБ.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *