КИИП настояват за отделни търгове за проектиране и строителство

г. Автор
proektirane

При възлагане на обществени поръчки да се обявяват отделни търгове за проектиране и строителство.

За това това настояват проектанти, архитекти и преподаватели от УАСГ в писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Те излязоха с общо становище, в което изложиха тезите си за регулиране на взаимоотношенията между отделните участници в инвестиционния процес.

proektirane
КИИП настояват за отделни търгове за проектиране и строителство

Мотив за писмото е растящото напрежение в гилдията, както и сред обществеността, по отношение на качеството на строителните обекти, финансирани от държавата, общините и европейските фондове.

КИИП настояват за отделни търгове за проектиране и строителство

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) посочва, като основна причина за некачественото изпълнение на строежите е възприетата форма на възлагане на обществените поръчки, наречена „пълен инженеринг“, ползвана като масова практика през последните 10 години у нас.

По този начин на практика се размива отговорността на всеки отделен участник в строителния процес – от проектирането до изпълнението на строежа. Контролът е неефикасен, а резултатът е некачествен строеж. Нарушава се основният принцип, залегнал в Конституцията на Република България за разделение на трите власти, пишат експертите.

Актуалната ситуация в момента е, че участници в строителния процес: проектант, консултант и строител, са зависими от спечелилия търга и изпълняват неговите изисквания. Това води до негативен имидж към участниците в целия строителен бранш и практически уронва престижа на професията и държавата. Проектантите  се надяват министърът да заеме ясна позиция за реформи в инвестиционния процес в строителството.

Според тях настоящата порочна практика  „пълен инженеринг“ води до изкривяване на добрата проектантска практика, до свеждане на проектната разработка до техническите възможности на строителя. Това омаловажаване на интелектуалния труд според тях обезличава и принизява ролята на проектанта в инвестиционния процес.

В общото си становище КИИП, САБ и УАСГ са категорични, че качествен резултат в изпълнението на обектите може да има само когато проектантът проектира, съблюдавайки нормите, строителят строи съгласно одобрения инвестиционен проект, а консултантът контролира изпълнението на строително-монтажните работи в съответствие с този проект. Единствения начин обществения интерес да бъде защитен е, ако тези дейности са независими една от друга.

„Изключително важно е ефективното упражняване на авторски надзор по време на строителството, а форматът „инженеринг“ прави проектанта зависим от строителя, смятат експертите.Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *