Китай отново на върха: Строи 180- метров ВЕЦ с помощта на 3D принтер и изкуствен интелект

г. Автор
язовир с 3D принтер

Китай отново са на върха с иновациите и технологиите, прилагани в строителството.

Tech Spot неотдавна сподели за група изследователи от Пекинския университет Синхуа, които имат амбицията да построят ВЕЦ, използвайки технологии с изкуствен интелект и 3D печат. Ако планът на екипа успее, строителството на иновативния ВЕЦ ще бъде бързо и значително по-евтино, поради спестяване от разходите за работна ръка.

Проектът предвижда изграждането на язовирна стена с височина около 180 метра чрез 3D принтиране на изкуствен интелект. Това ще бъде най-голямата и масивна структура, създавана по този начин.

Прилагането на тази технология ще спести на строителите време и пари, създавайки къщи с огромни 3D принтери, които ще извършат полагането на необходимите слоеве бетон.

През 2021 г. в Нидерландия бе „отпечатан“ метален мост, но учените от Синхуа няма да използват същия метод при изграждането на 180 – метровия ВЕЦ. Предвижда се за него да работят много на брой роботи, управлявани с изкуствен интелект – булдозери, екскаватори, товарачи и др.

В изграждането на ВЕЦ – а от ново поколение не е предвидено участието на хора. Чрез изкуствен интелект ще бъде разрязан 3D модела на проекта на слоеве, след което отново с помощта на безпилотни превозни средства, последователно ще се надгражда конструкцията.

Човешкият фактор, включен в обекта, ще трябва да осигури насипни скали. По този начин освен, че се пестят средства и време, ще се намали и значително риска за здравето и живота на работещите, както и факторът „човешка грешка“.

Планира се проектът да бъде завършен до 2024 г., като капацитетът му ще бъде почти 5 милиарда kWh електроенергия за провинция Хънан.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *