Китай пусна най-бързия влак в света (Видео)

г. Автор
най-бързия влак

Нов високоскоростен влак на магнитна възглавница бе пуснат в движение в Китай. Той е най-бързият влак в света, развивайки скорост от 600 километра в час.

Възможно е пътуването с него да се окаже по-бързо от летенето със самолет.

Китайците вече нарекоха новия си влак „най-бързия сухопътен транспорт в света“. Маглев влакът излезе във вторник от фабриката в Кингдао, съобщи Ройтерс. Максималната му скорост е 600 км/ч, което е повече от тази на някои самолети, чиято средна крайцерска скорост е 500-900 км/ч., пише technews.bg.

Думата „маглев“ произтича от „магнитна левитация“, която обяснява технологията на този влак. Благодарение на електромагнитната сила, влакът левитира над релсата, което елиминира основния проблем на всеки сухопътен транспорт – силата на триене. Това му позволява да развива безпрецедентни скорости.

Шанхай вече има една кратка влакова маглев линия, която свързва центъра на града с едно от летищата. Но все още в света липсва пълноценна междуградска маглев линия заради високата цена на технологията.

Маглев влаковете не могат да бъдат интегрирани в съществуващата железопътна инфраструктура, за тях трябва да се построят отделни линии с Т-образна магнитна релса, което ги прави много скъпи за пускане.

Китай твърди, че маглев ще може да намали времето за пътуване от Пекин до Шанхай (над 1000 км) до 2,5 часа. Със самолет това разстояние се изминава за 3 часа, а с високоскоростен влак – за 5,5 часа.

Япония и Германия също проявяват интерес от технологията маглев, надявайки се да пуснат подобни високоскоростни линии на своите територии.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *