Китай строи първата ядрена електроцентрала, задвижвана от ядрени отпадъци

г. Автор
ядрена електроцентрала

Първата в света импулсна хибридна ядрена електроцентрала ще бъде построена в Китай, провинция Съчуан. Това съобщиха неотдавна официално китайските медии.

Електроцентралата се очаква да бъде завършена през 2025 г., а реакторът от ново поколение ще бъде частично включен към електрическата мрежа през 2028 г., когато ще започне експерименталното комерсиално приложение на термоядрени реакции в Китай.

Облакът от бързи неутрони ще бъде получаван от термоядрена реакция. Хибридният реактор ще използва вместо гориво отпадъци от ураново гориво на съвременните атомни електроцентрали, както и остатъчния торий. Подобни ядрени отпадъци Китай има предостатъчно и тяхното повторно използване е истински пробив в това отношение.

Самата инсталация се базира на така наречената Z machine, като в термоядреното запалване се използва инсталация с мишена от деутерий плюс тритий. Тя може да генерира импулсно електричество със сила на тока 20 милиона ампера. Това дава възможност за създаването на изключително магнитно поле, с помощта на което се постигат температура и налягане за стартиране на реакция на термоядрен синтез.

Благодарение на използването на нови китайски технологии, електроцентралата може да подава електричество със сила на тока 50 милиона ампера. Това е два пъти повече от американската електроцентрала.
Технологията цели получената от термоядрената реакция енергия да не се използва за получаване на електричество, а да се подава за протичане на традиционна ядрена реакция на делене, в която като гориво да се използват натрупалите се уранови и ториеви ядрени отпадъци, които бомбардират с бързите неутрони от термоядрената реакция. С помощта на турбини започва и стандартното преобразуване към електрическа енергия.

Очаква се този хибриден реактор да стане първото в света реално използване на термоядрена реакция за получаване на енергия.

Разбира се за реалзирането на проекта ще бъдат внедрени изключително сложни инженерни и технологични решения – суперкондензатори, проводници, лазерни комутатори и други, които драстично ще променят света.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *