Kлас на устойчивост на мокро триене при интериорните бои

г. Автор
caparol

Когато разглеждате различните интериорни бои, при описанието на всеки един се споменава клас на устойчивост на мокро триене. Но какво се крие зад този термин?

Класът на устойчивост на мокро триене определя колко пъти една повърхност може да бъде почистена с мокра кърпа, без да остават следи по нея, като следи от боя и без да се образуват петна по самата повърхност.

Класификация, съгласно EN13 300:

Клас 1 < 5 µm при 200 цикъла
Клас 2 ≥ 5 µm и < 20 µm при 200 цикъла
Клас 3 ≥ 20 µm и < 70 µm при 200 цикъла
Клас 4 ≤ 70 µm при 40 цикъла
Клас 5 > 70 µm при 40 цикъла

Боите с устойчивост на мокро триене с клас 1 имат най-добри показатели. Те са устойчивост до 200 цикъла на почистване. Не се забелязва избледняване на боята или други следи по повърхността на стената.

caparol-clean

Когато избирате интериорна боя е добре да знаете, че в помещения с висок трафик /коридор, хол/ е добре да използвате по-устойчиви на мокро триене бои, а на места с по-нисък трафик /тавани/, може да използвате по-нисък клас.


Caparol предлага висококачествени бои подходящи за помещения с висок трафик!Caparol-indeco-plus
Indeko-plus

Топ клас интериорна миещата се боя без консерванти, подходящи за страдащите от алергия хора, подходяща както за дома, така и за обществени институции или кабинети за медицинска практика.

Притежава клас 1 устойчивост на мокро триене, който осигурява устойчивост до 200 почиствания с влажна кърпа, а поради добрата плътност на покритие, в повечето случаи нанасянето на един слой е достатъчно.

caparol-premium-color

Premium Color

Боя премиум от висококачествен клас, със специален блясък на цветовете и висока устойчивост на натоварване. С висока плътност на покритието, което не позволява надраскване на повърхността.

caparol-premium-clean

Premium Clean

Подходяща за често почиствани повърхности, устойчива на замърсяване, без вредни субстанции и с много добра покривност.

caparol-latex-higiene

Latex Hygiene

Професионална дисперсионна боя за помещения с високи хигиенни стандарти – болници, детски градини, зъболекарски кабинети. Клас 1 на мокро триене, съгласно EN 13 300.

Всички те могат да се почистват с мокра кърпа или с препарати. Освен това се отличават с много добра покривност и плътност на пигмента. Висококачествените продукти са с фина зърнометрия, което е предпоставка за намаляване на полепването на прах и по-лесно почистване.

caparol-clean
Разликата при боите с висок клас устойчиви на мокро триенe е огромна

Техническа консултация може да получите и в шоурума на Caparol, който се намира в Манастирски ливади-изток, бл. 19.

Инвестирайте в качествени материали!
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *