Кметът Фандъкова с предложения за повишаване на качеството на строителството

г. Автор
качество в строителството

Кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова ще предложи нормативни промени и изменения в Закона за устройство на територията и две наредби, с които ще се гарантира по – високо качество в строителството и по – строг контрол на работата на проектантите, надзорниците и изпълнителите.

„Предложенията имат за цел, както повишаване качеството на строителството, така също и по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение“, каза Йорданка Фандъкова. С промените столичният кмет цели разпределянето на отговорността между всички участници в строителството, чрез въвеждането на т. нар. Солидарна отговорност при нередности и дефекти на обектите. Отговорността ще бъде поделяна между проектанта, строителя, консултанта, физическото лице и упражняващият технически контрол за част „Конструктивна“, техническия ръководител и доставчика на машините.

По отношение на своевременното откриване на явни дефекти, текст от ЗУТ ще иска носене на отговорност от строителния надзор.      

Друга промяна в Закона за устройство на територията е въвеждането на задължителна застраховка, която ще се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството. Целта е да се покрие отговорността при неизпълнения на сключения договор за строителния обект. Ще се иска определяне на минимални застрахователни суми за всеки конкретен участник в строителството, съобразно прогнозната стойност на конкретния обект.

„Правим огромни инвестиции, а ми се налага да отговарям за това, че някой не е догледал и не си е свършил работата. Нека и той да носи отговорност – да заложи застраховка, да плати, да гарантира и чак когато изтече гаранционният срок – да си отдъхне“, допълни Фандъкова.

Йорданка Фандъкова като кмет няма законодателна инициатива, но като зам.-председател на ГЕРБ може да инициира внасянето на законодателни промени в Народното събрание.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *