Компанията, избрана да строи „Южен поток“ в България, ще управлява пристанище в Сирия

г. Автор
prstanishte-varna-1

Дамаск обяви за това споразумение малко по-рано през годината.

Сирийският парламент е одобрил преди дни законопроект, с който предоставя управлението на търговското пристанище на град Тартус на руската компания „Стройтрансгаз“ за период 49 години, предаде „Франс прес“, като се позова на сирийската информационна агенция САНА, предаде БТА.

Москва играе в Сирия важна икономическа роля. „Строитрансгаз“ бе консорциумът който трябваше да изгради българския участък от газопровода „Южен поток“, преди проектът да бъде прекратен през 2014 г.

Постигнатото за пристанището на Тартус споразумение ще позволи „развитието на услугите на пристанището и ще го направи конкурентоспособно на другите пристанища“ в региона, заявиха сирийски депутати, цитирани от САНА. Договорът предлага на Сирия „серия от предимства“, сред които и част от печалбата на пристанището, която може да достигне до 35 процента, заяви сирийският министър на транспорта Али Хамуд.


50-те млн. долара инвестиции за развиването на пристанището и за построяването на ново съседно пристанище, е още един плюс твърди министърът.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *