Край Куклен изграждат високо технологичен завод

г. Автор
инвестиция

Високотехнологичен завод с турско-немски капитали строят край Куклен.


Стойността на проекта е 12 милиона лева, а в предприятието ще са нужни 100 специалисти. В новия завод ще се изработват цифрово-програмни машини, които ще се изнасят в цял свят. Очакванията са през есента септември производството да започне.

„Промишленият район около Куклен непрекъснато се разширява. Вече има 9 фабрики. По тази причина кабинетът отпусна 800 000 лева за инфраструктура. С парите вече са построени два пътя с подземни комуникации. Поставено е и улично осветление„, обясни зам.-кметът на общината Христо Божинов.

Едновременно в региона продължава строителството на турски завод за фарове на мерцедеси. Плановете са до края на годината да стартира пробното им производство, а серийното – през декември 2023 г. Компанията е придобила парцел от 92 декара. Планува се в следващите четири години да бъдат построени там още две предприятия и парк за поддоставчици. Инвестицията за трите фабрики е на стойност 40 милиона евро. По този повод компанията е наградена със сертификат за инвеститор клас А от Министерството на икономиката.

В първия завод за фарове ще бъдат наети 140 души – инженери и средни техници. Близо 2000 са кандидатствали за работа в турската фирма. Според разчетите й през 2023 г. служителите й ще достигнат 400. Нови работни места се очаква да открие и немска компания, която строи край Куклен втория си завод за матрици.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *