Криптовалутите навлизат и на имотния пазар

г. Автор
криптовалута

Само преди няколко месеца в Португалия бе извършена първата сделка за закупуване на имот – тристаен апартамент с криптовалута.

Тази сделка обаче сякаш остана незабелязана, въпреки усилията и създаването на цял регламент, по който да се осъществява покупко – продажбата с криптовалутата.

Стойността на имота бе 3 биткойна или 110 хиляди евро. Сделката бе наблюдавана от близо от президентът на Нотариалната камара на Португалия – Хорхе Силва и главният технологичен директор в португалската компания за недвижими имоти – Zome, която посредничи при продажбата.

За да се завършат транзакциите по подобен вид сделки, властите работят цяла година, въпреки, че самият процес на плащане трае едва няколко минути. Процедурите включват съгласуване и дискусии, провеждани между португалските данъчни и финансови власти, както и нотариуси, за да бъде договорено как точно да се приключат трансакциите за имоти, заплащани изцяло с криптовалути.

Португалия е сред страните, които нямат данъци върху капиталовите печалби за криптовалути, което я превръща в рай за крипто инвеститорите. Още в първата половина на годината се разпространяват насоки към нотариусите за процедурите към криптотрансакциите, без да е необходимо да се конвертират в евро, както бе в самото начало.

В повечето страни липсват ресурси за осъществяването на подобен вид сделки, поради невъзможността да се направи оценка на данъчните последици и рискове, да се предотврати риска от пране на пари и затруднения за конвертирането на криптовалутата в евро.

Междувременно се наблюдава ръст на потенциалните купувачи с криптовалута. Десетки хиляди участници в биткойн мрежата, притежават повече от милион долара в своите дигитални портфейли.

Не липсват и критики към криптовалутата, която според експерти е начин за заобикаляне на финансовите правила и регулации.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *