Ландшафтни архитекти: По-малко трафик и по-чист въздух в Пловдив

г. Автор
чист въздух
Снимка: fusion.bg

Група ландшафтни архитекти установиха, че градът под тепетата никога не е имал по-чист въздух от сега, когато сме в пандемия.

Силно намаленият трафик в града оказва влияние върху въздуха и това го доказват измервателните станции, които светят в зелено. За сравнение, преди пандемията от COVID -19 редовно алармираха за наличие на фини прахови частици от 5 до 10 пъти над нормата.

„Преди време спорих във Фейсбук дали колите, отоплението или мъглата са причината за мръсния въздух в градовете. Разлика в температурите от 19 декември до днес е 5 градуса, т.е. при едни същи градуси чистотата на въздуха е много различна. Е, отоплението най-вероятно е същото. Разликата в качеството на въздуха тогава и сега доказва, че именно трафикът е главният причинител за мръсния въздух в градовете ни“, обясни ландшафтен архитект Невена Пачеджиева.

Действително качеството на въздуха в Пловдив значително се е подобрило след 13 март, отчитат експерти. Няма задръствания, трафикът е намалял и въздухът се е изчистил.

Според Невена Пачеджиева има няколко начина Пловдив да се справи с мръсния въздух. Честото миене на улиците, поддръжка на зелената система, удобен и модерен градски транспорт, повече велоалеи и пешеходни зони могат значително да намалят фините прахови частици и без пандемия въздухът де не е в пъти над нормата замърсен.

В други държави, в които мръсният въздух е почти ежедневие, също отчитат изчистване и намаляване на фините прахови частици, след пандемията коронавирус. Данните на Американската космическа агенция НАСА ясно показват: през февруари концентрацията на азотен диоксид (NO2) рязко е спаднала в Ухан, Китай, епицентър на пандемията COVID-19 – преминавайки от индикатор от червено към оранжево до синьо. Намаляване на азотния диоксид е наблюдавано от ESA и в Северна Италия, която остава затворена като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Там средните нива на концентрация на азотен диоксид са почти наполовина от средно ниво на замърсяване на въздуха.

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) съобщава за подобна промяна и в Мадрид, където испанските власти затегнаха противоепидемичните мерки в средата на март.

Експертите подчертават, че азотният диоксид е краткотраен замърсител – оcтaвa пo-мaлкo oт дeн в aтмocфeрaтa, прeди дa ce рaзпaднe или дa влeзe в рeaкция c други гaзoвe. Азотният диоксид се генерира от човешка дейност – трафик, отопление, производство на енергия, индустрия и пр.

За първи път в човешката история се наблюдават толкова ниски нива на азотен диоксид в световен мащаб.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *