Луксозните имоти в София поскъпват

г. Автор
лукс имоти

70% от сделките са с отстъпка от първоначалната цена. Тя обаче е по-висока от тази през предходната година, когато малко над половината сделки са били с намаление. Средната отстъпка през 2018 г. е била 7,4%. При апартаментите тя е била под 7%, а при къщите – малко над 10%. Най-голям през годината е бил делът на продажбите с намаление до 5% от офертната цена. Експерти твърдята, че това е сигнал за постепенното балансиране на пазара.

Сред най-търсените зони за закупуване на имоти са центъра на столицата, кв. “Лозенец” и районът около Докторския паметник. При последния район има покачване на предлагането, но се отчита и спад на сделките заради високите цени на жилищата – 2800-3000 евро/кв м.
При наемането на апартаменти предпочитани са центърът, “Лозенец”, “Изток” и около Докторския паметник. При търсенето на къщи водещи остават кварталите по Витошката яка – „Бояна“, „Симеоново“ и „Драгалевци“.

Съществува тенденция през последните месеци към преориентиране на много купувачи в най-високия сегмент от пазара – над 500 000 евро, както и от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които предвидения бюджет е между 1 до 3 милиона евро. От компанията посочват, че тези клиенти търсят варианти как да инвестират парите си./24chasa.bg
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *