Melexis открива производство за 75 мил. евро в Горубляне

г. Автор
Melexis
Източник: Melexis

Белгийската инженерна компания Melexis ще инвестира в строителството на нова сграда за производство на чипове на стойност 75 милиона евро.

Сградата ще бъде напълно завършена през септември тази година и в нея ще бъдат разположени производственото и научно-изследователското звено.

Инвестицията в София има за цел да защити интересите на клиентите от последиците от глобалния недостиг на чипове.

Глобалният мениджър производство в Melexis България, Иван Чернов, коментира, че „кризата, свързана с недостига на чипове вероятно ще продължи още поне две години“. Колкото до модерната фабрика у нас, „тя е една малка, но важна стъпка в преодоляването на кризата и е от ключово значение за региона“.

На специално организирано събитие, от компанията показаха и част от почти завършената фабрика, която се простира на площ от 15 000 кв.м.

Тя е от ново поколение и е изградена в сихнхрон със съвременните тенденции за енергийна ефективност. Сградата ще разполага с автоматизирана система за управление, умно следене на температурата и силата на осветлението, както и повторна употреба на енергията и топлината, използвана от сградната апаратура. Съвременната концепция за интериорен дизайн пък предоставя отделни пространства за индивидуална работа, работа в екип и брейнсторминг сесии.

От Melexis ще наемат 160 нови служители – български и международни експерти в сферата на микроелектрониката.

Новите български служители ще бъдат оператори, инженери и техници, които ще работят по разработката и производството на иновативни интегрални схеми за редица международни пазари, включително и за автомобилния сектор, който страда значително от глобалния недостиг на чипове, до който се стигна заради пандемията.

Продуктите на компанията, които ще се разработват у нас са предназначени не само за автомобилната индустрия, но и за други сектори, защото „автомобилите се електрифицират все повече, къщите стават неутрални по отношение на въглеродни замърсявания, а чиповете са неизменен елемент от автоматизирането на индустрията и обществото като цяло“, коментираха от Melexis.

Компанията е световен лидер в полупроводниковите сензори в автомобилостроенето. Днес всеки нов автомобил, произвеждан в световен мащаб, съдържа средно по 13 чипа, създадени от Melexis. Седалището на компанията е в Белгия, а служителите й са над 1500 души в 18 местоположения по света.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *