Минералната баня в кв. „Горна баня“ – музей или СПА

г. Автор
минерална баня
През 2017 г. главния архитект на София - Здравко Здравков предлага там да бъде изграден модерен балнео- и СПА комплекс.

За северното крило на Централната минерална баня в кв. „Горна баня“ се водят спорове от години и нейната съдба остава все така неясна.

Оставя и все такова състоянието и – неглижирано, мръсно и изоставено. В момент на предизборен шум, някой от кандидат за кметове на София гласуваха за създаването на СПА комплекс в северното крило на Централната минерална баня. Други кандидати за кметския пост застанаха зад идеята да се запази банята като такава. А трети решиха, че ще бъде най-добре да бъдат питани хората.
В момента в южното крило на сградата се намира Регионалният исторически музей на София, което повдига други въпроси. До колко е удачно музей и СПА да се помещават в една сграда?

Идеята музей-баня

Сегашното положение е предрешено още през 1998 г. когато арх. Станислав Константинов печели конкурс за възстановяване и реновиране на Централната минерална баня, която тогава тъне в разруха, а проектът цели адаптацията и за нуждите на Музея на София, който тогава не е имало къде да се помещава. Тъй като е липсвало финансиране музеят е открит чак след 16 години.
През 2017 г. главния архитект на София – Здравко Здравков предлага там да бъде изграден модерен балнео- и СПА комплекс. По-късно обаче Общинския съвет решава имотът да се използва за културни събития, поради липсата на инвеститор за СПА комплекс.
След това решение следват дискусии и протести от организации, Камарата на архитектите и пр., които застават зад мотото „Да бъде баня“. За тази цел ще трябва да бъде привлечен инвеститор и да се отговори на няколко въпроса: Колко ще струва това на общината и приемливо ли е в съседство с банята да има музей. От друга страна какви са възможностите все пак за изграждането на зали за културни събития? Някой от основателите на гражданските организации заявиха, че желаят реновиране на старите бани и изграждането на нови уелнес центрове. Според тях общината не би следвало да чака потенциални инвеститори, а да търси такъв.
Все пак не бива да пренебрегваме фактите, че за съществуването на подобен уелнес център не стига наличието на два басейна. Липсват адекватна паркова среда, хотел, паркинг и пр.
В момента залите в северното крило са неглижирани, потънали в руини. Директорката на Регионалния исторически музей доц. д-р Венета Ханджийска – Янкулова обяснява, че София има нужда от Градски дом за своето културно развитие, а в момента усвоената част е изцяло с експонати и липсва място дори за временни изложби, а интерес за подобни прояви има.
Сградата в момента е в изключително лошо състояние и много опасна.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *