Министър, генерал и архитект се скараха заради Нотр Дам

г. Автор
„Нотр Дам”
Еманюел Макрон даде 5-годишен срок за възстановяване на катедралата, но специалистите са скептични

Причината за спречкването между високопоставени лица бе идеята на френския президент – Еманюел Макрон да бъде поставен модерен шпил на опустошената от пожара през април катедрала „Нотр Дам”.

За начело на проекта по реставрация бе назначен генерала от запаса Жан-Луи Жоржелен, който бе разкритикуван от Министъра на културата – Франк Ристер, след като той каза, че главният архитект „трябва да си затваря устата”.
„Що се отнася до главния архитект на паметника, вече няколко пъти му обясних да си затваря устата, за да може да се движим напред и да правим най-добрия избор за Париж, „Нотр Дам” и света”, каза Жоржелен пред комисията по култура на Националното събрание.
Архитект Филип Вилньов иска да бъде построено копие на готическия шпил, изгорял с покрива през април, което се подкрепя от по-голяма част от французите.
Ристер заяви в социалните мрежи, че коментарите на генерала са неприемливи. „Уважението е основна ценност в нашето общество – написа той. След като сме на обществена длъжност, трябва да даваме пример”.
Еманюел Макрон даде 5-годишен срок за възстановяване на катедралата, но специалистите са скептични.
По-рано, през октомври, назря идея за възстановяването на емблематичната катедрала в Париж като бъдат използвани дърветата от обширна подводна гора в Гана. Компания в Гана, която се е договорила с държавата за събиране на тези дървета, смята, че използването им за възстановяването на Нотр Дам е по-екологично, отколкото отсичането на нови.
Експерти обаче смятат, че такова решение ще има катастрофални последици за екосистемата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *