Младежи и двойки без деца купуват двустайни жилища

г. Автор
двустаен апартамент

Несемейни младежи и двойки без деца купуват предимно двустайни апартаменти. За тази тенденция споделят  брокери на имоти.

Семейните с деца се насочват към тристайни или дори по-големи жилища. Има търсене във всички квартали на София и излезе ли имот на изгодна цена, го купуват в рамките на месец.

В момента най-активни на пазара са младите и хората на средна възраст. Младите най-често търсят своя първи дом, като се интересуват предимно от ново строителство. Хората на около 40-50 години купуват имоти, за да преместят семейството си в по-просторен апартамент или за да инвестират спестяванията си. Дори когато искат да инвестират парите си в имот, хората най-често взимат и заем, за да осигурят необходимите средства за сделката. Над половината от сделките с имоти в столицата са с ипотечен заем. При новото строителство заем може да бъде одобрен от банка след като сградата получи Акт 14. Сега много от покупките са за апартаменти “на зелено” и затова първоначалните плащания се осигуряват със собствени средства на купувачите.

За всички купувачи от съществено значение е разпределението на стаите като наличието на големи тераси е предимство.

Цените на жилищата в София се движат в много широки граници в зависимост от квартала, годината на строителство, използваните материали, етажа и заобикалящата сградата среда. Например за двустайно жилище от около 65 кв. м цените в столицата най-често са между 55 хил. евро и 150 хил. евро. Най-ниските цени са или за жилища в начален етап на строеж или за стари панелки в крайни квартали. Най-високите цени са за завършени апартаменти ново строителство в престижни квартали. В района на Докторския паметник на пазара излизат оферти за имоти на значително по-високи цени. Например за двустаен от 60 км. м искат над 210 хил. евро. Причината за тези високи цени е ограниченото предлагане в района и липсата на ново строителство. Обяви за продажба на жилища в района излизат сравнително рядко и затова цените са високи.

Ипотеките за покупка на къщи са малък дял от пазара, но с всяка година се увеличават. При покупката на къщи част от хората се насочват към бюджетни предложения с цени от 40-50 хил. евро. Други пък търсят значително повече удобства и не искат да се занимават с ремонти, а искат директно да се нанесат в къщата. Те най-често купуват къщи с цени между 100 хил. и 300 хил. евро. Като цената зависи както от големината на къщата и качеството на строителството, така и от това къде се намира.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *