Многоетажен паркинг ще строят в центъра на Пловдив

г. Автор
паркинг

В центъра на Пловдив ще бъде изграден 5-етажен паркинг с капацитет от 191 паркоместа. Това става възможно след като екоинспекцията е дала разрешение на Община Пловдив за неговото изграждане.

Софийската проектантска къща „Новиза” е изработила архитектурния проект за многоетажния паркинг. На първия етаж ще могат да паркират 25 автомобила, а на останалите 4 плюс покрива по 31. В дворното пространство ще има 11 паркоместа, като 6 от тях ще са със зарядни станции за електромобили.

Конструкцията на сградата ще бъде от монолитен стоманобетон с комбинирана скелетно-гредова и скелетно-безгредова схема. Фасадите на многоетажния паркинг ще са отворени, като е предвиден ажурен метален парапет и мантинела по периферията на сградата.

Паркингът ще има и 2 асансьора и евакуационна стъбла. Предвидена е възможност за бъдещо разширение на многоетажния паркинг в източна посока. Входът на паркинга ще бъде от западната страна – откъм Хуманитарната гимназия. Предвижда се улицата и тротоарите да бъдат разширени и ремонтирани, съобщават fakti.bg.

Първоначалните намерения на Община Пловдив бяха паркингът да бъде за 500 автомобила, но споровете за вакъфските имоти са ги накарали да преразгледат проекта.

Целта е новата сграда да поеме по-големия капацитет от автомобили в центъра и Капана. Колко ще бъде цената на час престой на паркинга все още не е решено. Преди време кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че тя ще е по-ниска от тази в „Синя зона” с цел стимулиране на ползването му. Обмисля се вариант и за абонамент.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *