Можем ли да инициираме икономически подем чрез здравословни сгради?

г. Автор
velux

Може ли строителният дизайн да има положително влияние върху нашите тела и умове? Можем ли да постигнем стойност чрез потребителски ориентиран дизайн за хора, бизнес и общество? Какво е дизайн на здравословни сгради? Как изглежда, как се усеща и как ни влияе?

Това са въпросите, които над 500 архитекти, учени и строителни специалисти обсъждаха в Париж, Франция, по време на съвместното провеждане на тези събития: VELUX Daylight Symposium (VELUX Симпозиум за Дневна Светлина) и Healthy Buildings Day (Ден на Здравословните Сгради) – единственият форум в света, посветен на изследването на ролята на дневната светлина в сградите и на начина, по който дизайнът на здравословни сгради може да бъде крайъгълен камък в бизнеса днес.

velux
Залата, в която се проведоха двете събития, беше впечатляваща за всички гости
veluх
Откриване на форума от David Briggs, VELUX Group CEO

ВЕЛУКС България предостави възможност за посещение на форума на група от водещи български архитекти, признати за това, че задават ритъма и посоката на мислене в българската архитектура в момента.

„Гостите бяха изключително доволни от формата, цялостната организация, локация и дизайн на събитията. Впечатлени и заинтригувани от запознаването с толкова огромно количество ценна и нова информация, нов поглед върху проектирането с дневна светлина“, сподели арх. Надежда Соколова от ВЕЛУКС България, която беше домакин на българските гости на форума. „Вярваме, че споделянето на информация, идеи и добри практики е и трябва да бъде достъпно, за да постигаме заедно много повече в развитието на архитектурата, здравословните сгради и добрия начин на живот“, допълни арх. Соколова.

Групата архитекти от България, посетила събитията, включва: арх. Тихомир Казаков – Стивън Джордж Интернешънъл, д-р арх. Гиляна Комитова – Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти, арх. Атанас Панов – ЛП Груп, арх. Цветан Петров – Иво Петров Архитекти , арх. Радомир Серафимов – Ателие Серафимов Архитекти , арх. Светослав Станиславов – СТАРХ – , арх. Цветелина Тодорова – RT Consult.

velux
Сесия Въпроси и отговори
velux
Сесия Въпроси и отговори, в кадър е арх. Радомир Серафимов

По време на форума бе представено и новото издание на изследването Healthy Homes Barometer 2019 (Барометър на Здравословния Дом 2019). В него се разглеждат проблемите със съвременния сграден фонд. Оказва се, че всяко трето дете в живее в това, което изследователският институт RAND Europe нарича “нездравословна сграда”, характеризираща се с влажност, тъмнина, излишен шум и ниски температури.

velux
Новото издание на Барометър на Здравословния Дом 2019

Възможностите за дизайн са безкрайни

Архитектите, участници във форума, представляващи многообразие от практики и географска принадлежност, представиха проекти на сгради, създадени с цел здраве и комфорт и не на последно място, с особено внимание към нуждите и начина на живот на обитателите им.

Vincent Le Garrec и неговата практика, Nomade Architects, демонстрира това с широка гама проекти – минали, настоящи и бъдещи жилища, училища и обществени сгради.

velux
veluх

velux
Vincent Le Garrec, Nomade Architects

Nicolas Michelin – създател на ANMA, се спря на връзката между естествената светлина и архитектурния дизайн и илюстрира чрез различни примери как тази връзка се преоткрива в контекста на всяка стъпка от процеса на проектиране.

„Светлината, интегрирана в архитектурата, разкрива самата архитектура. Тя оживява чрез контраста. По този начин сенките стават по-остри и очите ни се наслаждават на обемите,“ каза Michelin, докато подкрепяше думите си с помощта на няколко свои проекти: Arènes de Nîmes, Училището по изкуства в Limoges, Театъра в Chatenay-Malabry, университетската библиотека в Страсбург, Галерия ARTEM в Nancy, както и нов тип проекти за градско планиране, Les Bassins à Flot Housing, в историческата местност Бордо, Франция.

velux
Nicolas Michelin, ANMA

Как от „един“ да направим „много“ и да увеличим мащаба?

Професионални строителни предприемачи и проектанти от Северна Америка и Европа представиха своите дизайни на къщи, чрез които създават стойност, както за клиентите си, така и за собствения си бизнес, като същевременно отговарят на съвременните строителни изисквания и множество схеми за сертифициране.

velux
Разговори с професионални строителни предприемачи

Лидер в канадската жилищно строителна индустрия и първата, въвела проектиране на здравословни сгради, компанията Great Gulf съумява да комбинира грижата за климата и използването на ресурси за подобряване на комфорта на хората, които живеят, работят и са щастливи в своите домове.

За нас въпросът вече не е дали собствениците на жилища го искат, а КАК да го превърнем в стабилен бизнес и да направим здравословните домове достъпни за мнозинството, а не само за „някои“ хора,“ сподели Tad Putyra, президент на Great Gulf.

Morten Chrone от компанията HusCompagniet, построила над 20.000 жилищни сгради в Дания, подкрепи това: “Жизнеспособността, комфортът и благополучието се оказват ключови изисквания за много от собствениците на жилища, с които коментираме как си представят бъдещия им дом. Често достатъчно дневна светлина и здравословно жизнено пространство се споменават като част от тяхната концепция, но мнозина смятат, че е твърде скъпо и са изненадани положително, когато стигнем до момента, в който представяме цената.“

HusCompagniet е лидер на пазара в Северна Европа със силно присъствие в Дания, Швеция и Германия, като ежегодно строят и продават почти 2000 жилища.

Harwil de Jonge, директор на огромната холандска строителна компания Heijmans Real Estate, с годишен доход 500 милиона евро, също подкрепи тази гледна точка и направи силно изказване: “Здравословният начин на живот следва да бъде за всички, но за съжаление това все още не е реалността. В Heijmans внимателно оценяваме това какви строителни материали използваме: Дали са здравословни? Дали са устойчиви?”

От гледна точка на клиента

Споделени бяха и преживявания на жители на здравословни домове. Канадско семейство разказа как са се чувствали в къща, проектирана да бъде здравословна, в сравнение с обичайния си живот в традиционна канадска къща. Четиричленното семейство се преместило в новопостроен дом на компанията Great Gulf, създаден изцяло според новото сертифициране за здравословни и устойчиви сгради Активна Къща, което цели създаване на по-здравословни и по-комфортни домове, без опасност за климата.

Установихме, че преживяването е свързано с комфорта на къщата. Най-осезаемият фактор от този комфорт беше чистият въздух. Забелязах, че спя по-добре в тази къща, чувствам се по-добре и по-бодър,” подчерта бащата Russell Ibbotson, след половин година живот в здравословно проектирания дом. „След като го опитате, не искате да го напуснете“, завърши той.

velux
Семейство Ibbotson

За повече информация за събитието посетете VELUX Days in Paris

За VELUX групата

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *