МВнР иска да надстрои паметник на културата с осем етажна сграда

г. Автор
pametnik-na-kulturata

Държавата иска да надстрои паметник на културата в центъра на София с нова осем етажна офис сграда.

Става въпрос за 100-годишна къща срещу Спортната палата в София на ъгъла на централния бул.“Васил Левски“ и ул.“Иван Вазов“. Двуетажната къща в стил „сецесион“ е паметник на културата и до преди няколко години в нея се помещаваше посолството на Иран у нас.

Сега държавното дружество „Агенция за дипломатически имоти в страната“ (АДИС), чийто принципал е външно министерство, иска в двора да изникне нова административна сграда, висока колкото Спортната палата, за нуждите на Министерство на външните работи.

В петък Общинският експертен съвет по устройство на територията към Столична община ще разгледа за пореден път искането на АДИС за промяна на плана за регулация и застрояване на парцела. Предишните искания на държавното дружество за надстрояването на сградата са отхвърлени от главния архитект Здравко Здравков.

АДИС обаче е получила картбланш от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който е на подчинение на Министерството на културата и в последно време с лека ръка дава разрешения за разрушаване на паметници от местно значение. Последният такъв случай е с т. нар. Двойна къща в центъра на София.

Не е ясно какво е становището на Министерството на външните работи по този въпрос и дали подкрепя инициативата на АДИС.

Според действащия регулационен план имотът е с площ 1216 кв. м. В него са разположени две сгради – основната е 477 квадрата и има вход от бул. „Васил Левски“ и още един второстепенен от ул. „Иван Вазов“.

В дъното на двора е разположена масивна постройка на един етаж. Имотът е ограден със масивна ограда. Обектът има статут на паметник на културата от местно значение.

Според НИНКН „не се допуска промяна на обемно-пространствените параметри и архитектурна характеристика на единичната недвижима културна ценност“, но „се допуска нов обем в имотните граници на единичната архитектурна строителна културна недвижима ценност“.

Това, според архитекти, дава възможност за построяването на нова сграда с височина до нивото на съседната Спортна палата.

Предложението на АДИС е предназначението на имота да се промени на „административна сграда с обществено делово обслужване на МВнР“. Устройствената зона остава „специални терени“, където процентът на озеленяване да бъде минимален – 20%, съобщава mediapool.bg.

Мотивираното предложение включва застрояване под нивото на терена на две нива с площ 946 кв.м., като „поради ограничената площ се предвижда автоматизирана система за паркиране без достъп на хора до подземните нива“.
pametnik-na-kulturata
От 2016 г. досега главният архитект на София Здравко Здравков на няколко пъти е връщал проекта за преработка.

Предишните искания на държавата за надстрояването на къщата бяха определени от арх. Здравков като „много груба намеса в историческия център на София“.

„Натоварен съм с очаквания, че би трябвало да санкционирам такъв тип строителство, но в същото време институтът (НИНКН – бел.ред.), който се занимава с опазването на недвижимото културно наследство, ми дава едно такова доста противоречиво становище“, коментира главният архитект пред „Капитал“ преди време.

Той намира за странно, че държавата иска да надстроява собственото си културно наследство вместо да дава добри примери как да го опази.

Към момента няма официална позиция от министерствата на културата и на външните работи по случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *