MVRDV спечели архитектурен конкурс за университетски град

г. Автор
архитектурно студио MVRDV

Архитектите от MVRDV спечелиха международен конкурс, конкурирайки се с други 26 кандидати. По техен проект ще бъде построен комплексът Shenzhen Terraces в китайския град Шънджън.

Той ще представлява част от новия университетски град в района и ще бъде разположен върху площ 101 300 кв. м. Авторите уподобяват архитектурния дизайн като 3D градска всекидневна. Сградите ще бъдат с 20 различни функционалности, сред които театър, библиотека, галерия.

архитектурно студио MVRDV

Една от основните теми при разработването комплекса е опазването на околната среда и енергийната ефективност. Като източник на енергия ще се разчита на фотоволтаични панели, а рециклиран бетон ще се използва за вътрешността на сградите.

архитектурно студио MVRDV

Терасите не са само впeчатляващ ефектен визуален елемент, тъй като те съдържат много функционалности и имат пряко отношение към създаването на микроклимата. На тях ще бъдат обособени места за почивка, зелени пространства и водни басейни. Растения ще обвиват и фасадите, за да направят външния преход между различните нива по-атрактивен.

архитектурно студио MVRDV

Богато озеленяване ще бъде направено на всички открити пространства, за да създаде приятна атмосфера на градския оазис. Градините ще се поливат с помощта и на събраната дъждовна вода.

В най-голямата сграда ще има автобусен терминал, конферентна зала, предприемачески център. Според комисията, избрала проекта на MVRDV, той е отличен пример за архитектура, комбинираща градския пейзаж с природата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *