На 75 км от България се намира най-скъпата сграда в Европа. Кои са останалите?

г. Автор

Може би се чудите коя е най-скъпата сграда в света? Това е Свещената джамия Месджид ал-Харам, която се намира в саудитския град Мека.

Стойността на сградата е 100 милиарда долара и е разположена на близо 357 хиляди квадратни метра площ, а капацитетът хора, които могат да се съберат в нея, е 4 милиона души.

най-скъпата сграда в Европа
Снимка: bg.wikipedia

В световен мащаб има и една европейска сграда, която успява да влезе в топ 10, въпреки, че нейната стойност е над 27 пъти по-малка. Обобщено в Европа почти не съществуват такива, които да надвишават 1, 5 милиарда долара, но ще ви представим четири такива:

Европейска централна банка – Франкфурт: 1,7 милиарда долара

най-скъпата сграда в Европа

Макар и с много затруднения, централата на Европейската банка отваря врати през 2013 г. Именно затрудненнията с изпълнението на проекта на 185 метровия небостъргач вдига разходите за неговото издигане, които достигат до 1,7 милиарда долара. Общата площ на обекта е 120 000 m².

Стадионът „Уембли“ в Лондон: 1,8 милиарда долара

Стадионът „Уембли“ в Северен Лондон е най-големият в света, сред стадионите, на които всички 90 000 седящи места са покрити с козирка. Обиколката на стадиона от външната му страна е около 1 км. Строежът му приключва през 2006 г.

най-скъпата сграда в Европа

Интересен факт, които по друг признак подрежда Спортното съоръжение на първо място, е че разполага с 2618 тоалетни – повече от всеки друг стадион в света.

Небостъргачът The Shard в Лондон: 2,6 милиарда долара

Със своите 309,6 метра височина, The Shard е най-високият небостъргач в Европа.

най-скъпата сграда в Европа

Изграден е от 11 хиляди плоскости от т.н. „бяло стъкло“, които засилват отражението на небето върху корпуса му. Ръбестите стени на сградата, заради които е наречен The Shard /парче счупено стъкло/, могат да се движат.

Палатът на парламента в Букурещ: 3,9 милиарда долара

най-скъпата сграда в Европа

Сградата на парламента в Букурещ е считана за втората по големина административна сграда в света със своите внушителни размери: 270 метра дължина, 240 метра ширина, 86 метра височина и 92 метра под земята. Изграждането му започва през далечната 1984 г., като в проекта участват 700 архитекти и над 20 000 работници, някой от които загубват живота си по време на строителството.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *