Над 1900 евро на кв. м за тухлено жилище в София

г. Автор
жилища

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат. Това показват данни на компания за недвижими имоти.

Цените на жилищата се определят основно от района който се намират, зависят и от типа строителство.

На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. Ръстът на цените на имотите в столицата в някои квартали е между 20 и над 30 на сто в зависимост от типа строителство за една година.

Най-търсени са тухлени жилища. Те представляват 62% от сключените сделки. На второ място са панелките. Апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж, имат значително по-малък дял от реализираните сделки, тъй като техния брой е по-малък. По типа на имота – най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. 38 на сто от реализираните сделки са с двустайни жилища, а 25 на сто – с тристайни.

Все по-голяма част  избират имоти, които са напълно завършени и дори обзаведени. Това вдига средната цена на квадратен метър на реализираните сделки. Позитивът за купувачите е, че виждат крайната цена на апартамента. Ако купят жилище, в което тепърва трябва да правят довършителни работи, могат да бъдат неприятно изненадани от допълнителните разходи. Освен това при покупката на напълно завършен имот не губят време за ремонти. Инвеститорите от своя страна предпочитат да продават завършени жилища, защото получават за тях по-висока цена.

Тенденцията за повишаване на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите да придобият нов дом. Но заради повишените разходи за издръжка на живота купувачите правят по-прецизни сметки дали имат достатъчно високи доходи, с които да изплащат ипотечен кредит. В резултат пазарът на имоти се движи предимно от хора с високи доходи. Те плащат висока цена за жилище, което обаче отговаря на всичките им изисквания. Затова на пазара има дефицит на качествени имоти на добра локация.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *