Над 80 % от старите сгради в България не са защитени от мълнии

г. Автор
Malnii-zashtita-1
стари сгради без мълниезащита

 Преди няколко дни, пред btv експерти алармираха, че над 80 % от старите сгради в България не са защитени от мълнии.

В началото на седмицата мълния порази покривната конструкция на къща в Самоков, която се оказа без гръмоотвод. Половината от покрива бе унищожен за минути, а в къщата са изгорели и някой от електроуредите.

Подобен бе и случаят в Казанлък, където мълния изпепели напълно покрива на къща, а живущите по чудо са успели да излязат, преди разразилият се пожар напълно да унищожи покривната конструкция.

Samokov-mulniezashtita

И двете къщи са били без гръмоотвод, който би предотвратил подобни събития.

В град Враца, който е един от районите с най-активна гръмотевична дейност от нас, ситуацията е подобна. Масово домовете на хората не са защитени от мълнии.

От 2010 г. всяка новопостроена къща трябва да има мълниезащитна система, чиято годност е 5 години.

Инж. Христомир Иванов споделя, че след изтичането на този гаранционен период от 5 години, хората не обезопасяват домовете си, което прави мълниеносната система неефективна. Той твърди, че над 80 % от старите къщи в България са незащитени и нямат системи за предотвратяване на инцидентни случаи, като тези в Казанлък и Самоков.

Kazanlak -mulniezashtita

Иванов добява, че е необходимо да има контрол над тези системи. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговарят, че контрола е на собствениците, които трябва да защитят домовете си.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *